Holistische aanpak

Kijken naar de totale mens

De mens is één. Lichaam, gedachten, gevoel en intuïtie vormen een eenheid. Geest en lichaam zijn niet te scheiden, wel te onderscheiden. We zullen, wanneer we een goed behandelplan op willen stellen, naar de totale mens moeten kijken en luisteren.
Hoe doen we dat dan? Voor een persoonlijk behandelplan is het vaak nodig om een totaalplaatje van de cliënt te krijgen en dan is het essentieel om naar het levensverhaal te luisteren. Daarin zitten vaak symbolen en signalen verborgen die een indicatie kunnen zijn voor het gedrag en de problemen van vandaag. We luisteren naar het totale verhaal vanuit de wetenschap meer inzicht te krijgen in de patronen en beperkingen waardoor dit probleem heeft kunnen ontstaan.

Holistisch handelen

yin yangWanneer we aan de hand van het levensverhaal van een cliënt luisteren naar de behoeften die niet of nauwelijks zijn bevredigd, dan kunnen we daar duidelijk een patroon in ontdekken. Dan zijn we in staat om vanuit de behoeften te gaan kijken naar de pijn die daaruit voortkomt. Dan zijn we holistisch bezig en behandelen we niet de klacht, maar brengen we het probleem in een breder kader, waardoor het inzichtelijk wordt hoe het is ontstaan en wat daarvan de oorzaak is. Dit vraagt van een therapeut om samen met de cliënt een persoonlijk plan van aanpak te maken, maar de effectiviteit is dan ook vele malen groter.

OCTOBER 2019
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
No upcoming event!